Your webbrowser is outdated and no longer supported by Microsoft Windows. Please update to a newer browser by downloading one of these free alternatives.
recipe image Babeczki „Króliczki”

Babeczki „Króliczki”

Babeczki „Króliczki”

Czytaj więcej

Podczas dekorowania babeczek wyobraźnia zdecydowanie nie zna granic. W okresie wielkanocnym jest to wyjątkowo trafne stwierdzenie.

Podczas dekorowania babeczek wyobraźnia zdecydowanie nie zna granic. W okresie wielkanocnym jest to wyjątkowo trafne stwierdzenie.

  • Czas przygotowania
    1 godziny 10 minut
  • Gotowe w
    1 godziny 30 minut

Składniki
 

Ciasto:
  • 85 g Kasia Maślany smak
  • 98 g cukru
  • 2 duże lub 3 mniejsze jajka
  • 145 g zwykłej mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 45 ml mleka pełnego lub kokosowego
  • 50 g startego kokosa
  • odrobina mleka kokosowego do namoczenia miąższu kokosa
Krem:
  • 150 g Kasia Maślany smak
  • 100 g cukru pudru
  • 40 g połamanej białej czekolady
Dekoracja:
  • 100 g startego kokosa
  • 12 rodzynek
  • 20 pianek

Wskazówki żywieniowe (na porcję)
 

Informacje o wartościach odżywczych są obliczane przy użyciu bazy danych składników i należy je traktować szacunkowo

Przepis
 

Ciasto:
  1. Nagrzej piekarnik do temperatury 180°C.
  2. Przygotuj papierowe formy do babeczek lub specjalną blachę, którą wyłożysz papierowymi foremkami.
  3. Na samym początku namocz starty kokos w mleku kokosowym.
  4. Następnie wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli, wszystko przesiej.
  5. W kolejnej misce ubij margarynę z cukrem na gładką masę i stopniowo dodawaj jajka.
  6. Następnie dodaj mąkę i ubij wszystko na gładkie ciasto.
  7. Na koniec dodaj namoczony kokos i wszystko dobrze wymieszaj.
  8. Papierowe foremki napełnij ciastem przy pomocy łyżki do 2/3 ich wysokości.
  9. Piecz przez około 20 minut.
Krem:
  1. Rozpuść białą czekoladę w kąpieli wodnej.
  2. W następnej misce ubij Kasia Maślany smak z cukrem pudrem.
  3. Na koniec do masy dodaj rozpuszczoną białą czekoladę i wszystko dobrze wymieszaj.
  4. Zanim czekolada rozpuści się w kąpieli wodnej, pokrój pianki na kilka plasterków, z których stworzysz uszy i buzie króliczków.
  5. Za pomocą łyżki nałóż przygotowany krem na babeczki i posyp startym kokosem.
  6. Do kremu przyklej uszy i buzie z kawałków pianki, a oczy stwórz z pokrojonych rodzynek.
  7. Ważne jest, aby wszystko przymocować do niezastygniętego kremu, w przeciwnym razie pianki nie będą przylegać do babeczek.