use left or right arrow keys to navigate the tab,
Page First page Last page More pages Next page Previous page
Press Enter or Space to expand or collapse and use down arrow to navigate to the tab content
Click to read more about this recipe
Includes
Your webbrowser is outdated and no longer supported by Microsoft Windows. Please update to a newer browser by downloading one of these free alternatives.
recipe image Babeczki „Króliczki”

Babeczki „Króliczki”

Babeczki „Króliczki”

Czytaj więcej

Podczas dekorowania babeczek wyobraźnia zdecydowanie nie zna granic. W okresie wielkanocnym jest to wyjątkowo trafne stwierdzenie.

Podczas dekorowania babeczek wyobraźnia zdecydowanie nie zna granic. W okresie wielkanocnym jest to wyjątkowo trafne stwierdzenie.

  • Czas przygotowania
    1 godziny 10 minut
  • Gotowe w
    1 godziny 30 minut

Składniki
 

Ciasto:
  • 85 g Kasia Maślany smak
  • 98 g cukru
  • 2 duże lub 3 mniejsze jajka
  • 145 g zwykłej mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 45 ml mleka pełnego lub kokosowego
  • 50 g startego kokosa
  • odrobina mleka kokosowego do namoczenia miąższu kokosa
Krem:
  • 150 g Kasia Maślany smak
  • 100 g cukru pudru
  • 40 g połamanej białej czekolady
Dekoracja:
  • 100 g startego kokosa
  • 12 rodzynek
  • 20 pianek

Wskazówki żywieniowe (na porcję)
 

Informacje o wartościach odżywczych są obliczane przy użyciu bazy danych składników i należy je traktować szacunkowo

Przepis
 

Ciasto:
  1. Nagrzej piekarnik do temperatury 180°C.
  2. Przygotuj papierowe formy do babeczek lub specjalną blachę, którą wyłożysz papierowymi foremkami.
  3. Na samym początku namocz starty kokos w mleku kokosowym.
  4. Następnie wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli, wszystko przesiej.
  5. W kolejnej misce ubij margarynę z cukrem na gładką masę i stopniowo dodawaj jajka.
  6. Następnie dodaj mąkę i ubij wszystko na gładkie ciasto.
  7. Na koniec dodaj namoczony kokos i wszystko dobrze wymieszaj.
  8. Papierowe foremki napełnij ciastem przy pomocy łyżki do 2/3 ich wysokości.
  9. Piecz przez około 20 minut.
Krem:
  1. Rozpuść białą czekoladę w kąpieli wodnej.
  2. W następnej misce ubij Kasia Maślany smak z cukrem pudrem.
  3. Na koniec do masy dodaj rozpuszczoną białą czekoladę i wszystko dobrze wymieszaj.
  4. Zanim czekolada rozpuści się w kąpieli wodnej, pokrój pianki na kilka plasterków, z których stworzysz uszy i buzie króliczków.
  5. Za pomocą łyżki nałóż przygotowany krem na babeczki i posyp startym kokosem.
  6. Do kremu przyklej uszy i buzie z kawałków pianki, a oczy stwórz z pokrojonych rodzynek.
  7. Ważne jest, aby wszystko przymocować do niezastygniętego kremu, w przeciwnym razie pianki nie będą przylegać do babeczek.