Previous slide
Next slide
Carousel slide
Pause slide movement
Resume slide movement
use left or right arrow keys to navigate the tab,
Press Enter or Space to expand or collapse and use down arrow to navigate to the tab content
Click to read more about this recipe
Includes
Your webbrowser is outdated and no longer supported by Microsoft Windows. Please update to a newer browser by downloading
one of these free alternatives.
Podczas dekorowania babeczek wyobraźnia zdecydowanie nie zna granic. W okresie wielkanocnym jest to wyjątkowo trafne stwierdzenie.
Podczas dekorowania babeczek wyobraźnia zdecydowanie nie zna granic. W okresie wielkanocnym jest to wyjątkowo trafne stwierdzenie.
Czas przygotowania 1 godziny 10 minut Gotowe w 1 godziny 30 minut
Składniki
Ciasto:
85 g Kasia Maślany smak
98 g cukru
2 duże lub 3 mniejsze jajka
145 g zwykłej mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
45 ml mleka pełnego lub kokosowego
50 g startego kokosa
odrobina mleka kokosowego do namoczenia miąższu kokosa
Krem:
150 g Kasia Maślany smak
100 g cukru pudru
40 g połamanej białej czekolady
Dekoracja:
100 g startego kokosa
12 rodzynek
20 pianek
Informacje o wartościach odżywczych są obliczane przy użyciu bazy danych składników i należy je traktować szacunkowo
Przepis
Ciasto:
Nagrzej piekarnik do temperatury 180°C.
Przygotuj papierowe formy do babeczek lub specjalną blachę, którą wyłożysz papierowymi foremkami.
Na samym początku namocz starty kokos w mleku kokosowym.
Następnie wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli, wszystko przesiej.
W kolejnej misce ubij margarynę z cukrem na gładką masę i stopniowo dodawaj jajka.
Następnie dodaj mąkę i ubij wszystko na gładkie ciasto.
Na koniec dodaj namoczony kokos i wszystko dobrze wymieszaj.
Papierowe foremki napełnij ciastem przy pomocy łyżki do 2/3 ich wysokości.
Piecz przez około 20 minut.
Krem:
Rozpuść białą czekoladę w kąpieli wodnej.
W następnej misce ubij Kasia Maślany smak z cukrem pudrem.
Na koniec do masy dodaj rozpuszczoną białą czekoladę i wszystko dobrze wymieszaj.
Zanim czekolada rozpuści się w kąpieli wodnej, pokrój pianki na kilka plasterków, z których stworzysz uszy i buzie króliczków.
Za pomocą łyżki nałóż przygotowany krem na babeczki i posyp startym kokosem.
Do kremu przyklej uszy i buzie z kawałków pianki, a oczy stwórz z pokrojonych rodzynek.
Ważne jest, aby wszystko przymocować do niezastygniętego kremu, w przeciwnym razie pianki nie będą przylegać do babeczek.