use left or right arrow keys to navigate the tab,
Page First page Last page More pages Next page Previous page
Press Enter or Space to expand or collapse and use down arrow to navigate to the tab content
Click to read more about this recipe
Includes
Your webbrowser is outdated and no longer supported by Microsoft Windows. Please update to a newer browser by downloading one of these free alternatives.
recipe image Baranek z ciasta biszkoptowego

Baranek z ciasta biszkoptowego

Baranek z ciasta biszkoptowego

Czytaj więcej

Łatwy baranek z ciasta biszkoptowego, który możesz udekorować według własnej wyobraźni.

Łatwy baranek z ciasta biszkoptowego, który możesz udekorować według własnej wyobraźni.

  • Czas przygotowania
    15 minut
  • Gotowe w
    1 godziny
  • Porcje
     
    12 porcje
  • Trudność
    wyjątkowy

Składniki
 

  • 5 jajek
  • 25 dag cukru
  • 25 dag mąki – pół na pół, gruboziarnistej i gładkiej
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 120 ml rozpuszczonej Kasia

Wskazówki żywieniowe (na porcję)
 

Informacje o wartościach odżywczych są obliczane przy użyciu bazy danych składników i należy je traktować szacunkowo

Przepis
 

  1. Nagrzej piekarnik do temperatury 200°C. Całe jajka ubij na jasnożółtą, puszystą pianę. Następnie dodaj cukier i ponownie ubijaj przez około 3-4 minuty. Wlej rozpuszczoną Kasiaę i jeszcze chwilę ubijaj.
  2. Wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia i wsypuj porcjami do słodkiej masy jajecznej. Formę na baranka dokładnie wysmaruj olejem, smalcem lub olejem w sprayu. Następnie oprósz mąką całą formę. Musisz zrobić to dokładnie, ponieważ pominięcie chociaż jednego miejsca spowoduje, że ciasto nie będzie chciało wyjść z formy. Do tak przygotowanej foremki wlej dokładnie wymieszaną masę.
  3. Jeśli twoja forma na baranka składa się z dwóch części to wlej ciasto tylko do jednej z nich i przykryj drugą. Natomiast jeśli twoja foremka jest już wcześniej spięta to wystarczy, że wlejesz ciasto przez otwór.
  4. Włóż ciasto do piekarnika i piecz przez 15 minut. Po tym czasie zmniejsz temperaturę do 180°C i piecz przez kolejne 30 minut. Aby sprawdzić przy pomocy wykałaczki czy ciasto jest upieczone ostrożnie unieś górną część formy na baranka bądź włóż ją w otwór. Wykałaczka po wyjęciu powinna być sucha. Jeśli tak jest to świetnie!
  5. Wyjmij formę z piekarnika i owiń ją wilgotną ściereczką. Pozwól jej całkowicie wyschnąć. Przez ten czas nie możesz wyjąć baranka z formy. Stygnięcie potrwa ok 1-2 godzin. Po tym czasie ostrożnie wyjmij ciasto. Twojego pięknego baranka oprósz cukrem pudrem i ozdób kokardką.