Your webbrowser is outdated and no longer supported by Microsoft Windows. Please update to a newer browser by downloading one of these free alternatives.
recipe image Baranek z ciasta biszkoptowego

Baranek z ciasta biszkoptowego

Baranek z ciasta biszkoptowego

Czytaj więcej

Łatwy baranek z ciasta biszkoptowego, który możesz udekorować według własnej wyobraźni.

Łatwy baranek z ciasta biszkoptowego, który możesz udekorować według własnej wyobraźni.

  • Czas przygotowania
    15 minut
  • Gotowe w
    1 godziny
  • Porcje
     
    12 porcje
  • Trudność
    wyjątkowy

Składniki
 

  • 5 jajek
  • 25 dag cukru
  • 25 dag mąki – pół na pół, gruboziarnistej i gładkiej
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 120 ml rozpuszczonej Kasia

Wskazówki żywieniowe (na porcję)
 

Informacje o wartościach odżywczych są obliczane przy użyciu bazy danych składników i należy je traktować szacunkowo

Przepis
 

  1. Nagrzej piekarnik do temperatury 200°C. Całe jajka ubij na jasnożółtą, puszystą pianę. Następnie dodaj cukier i ponownie ubijaj przez około 3-4 minuty. Wlej rozpuszczoną Kasiaę i jeszcze chwilę ubijaj.
  2. Wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia i wsypuj porcjami do słodkiej masy jajecznej. Formę na baranka dokładnie wysmaruj olejem, smalcem lub olejem w sprayu. Następnie oprósz mąką całą formę. Musisz zrobić to dokładnie, ponieważ pominięcie chociaż jednego miejsca spowoduje, że ciasto nie będzie chciało wyjść z formy. Do tak przygotowanej foremki wlej dokładnie wymieszaną masę.
  3. Jeśli twoja forma na baranka składa się z dwóch części to wlej ciasto tylko do jednej z nich i przykryj drugą. Natomiast jeśli twoja foremka jest już wcześniej spięta to wystarczy, że wlejesz ciasto przez otwór.
  4. Włóż ciasto do piekarnika i piecz przez 15 minut. Po tym czasie zmniejsz temperaturę do 180°C i piecz przez kolejne 30 minut. Aby sprawdzić przy pomocy wykałaczki czy ciasto jest upieczone ostrożnie unieś górną część formy na baranka bądź włóż ją w otwór. Wykałaczka po wyjęciu powinna być sucha. Jeśli tak jest to świetnie!
  5. Wyjmij formę z piekarnika i owiń ją wilgotną ściereczką. Pozwól jej całkowicie wyschnąć. Przez ten czas nie możesz wyjąć baranka z formy. Stygnięcie potrwa ok 1-2 godzin. Po tym czasie ostrożnie wyjmij ciasto. Twojego pięknego baranka oprósz cukrem pudrem i ozdób kokardką.