Your webbrowser is outdated and no longer supported by Microsoft Windows. Please update to a newer browser by downloading one of these free alternatives.
recipe image Ciastka pisanki z kremem

Ciastka pisanki z kremem

Ciastka pisanki z kremem

Czytaj więcej

Kolejna propozycja na przekąskę na wielkanocny stół. Kto by się oparł jadalnym jajkom!

Kolejna propozycja na przekąskę na wielkanocny stół. Kto by się oparł jadalnym jajkom!

  • Czas przygotowania
    50 minut
  • Gotowe w
    1 godziny
  • Porcje
     
    30

Składniki
 

Na ciasto:
  • 3 żółtka – białek użyjemy do dekoracji
  • 1 kg mąki pszennej
  • 500 g Kasia Maślany smak
  • 250 g cukru pudru
Na krem:
  • 250 g Kasia Maślany smak
  • 100 g pistacji
  • 100 g białej czekolady
  • 100 g słodzonego mleka skondensowanego

Wskazówki żywieniowe (na porcję)
 

Informacje o wartościach odżywczych są obliczane przy użyciu bazy danych składników i należy je traktować szacunkowo

Przepis
 

Ciasto:
  1. Połącz wszystkie składniki i wyrób jednolite ciasto. Pozostaw na całą noc w chłodnym miejscu.
  2. Następnie rozwałkuj na grubość ok. 5 mm i wykrój z ciasta owalne kształty
  3. Piecz w piekarniku nagrzanym do temperatury 170 ºC przez około 10 minut.
Krem:
  1. Ubij Kasię Maślany smak razem ze słodzonym mlekiem skondensowanym. Następnie dodaj roztopioną białą czekoladę i na koniec wymieszaj krem z drobno posiekanymi pistacjami.
Lukier królewski:
  1. Białka ubijaj przez 15 minut stopniowo dodając cukier puder w ilości takiej samej co waga białek. Następnie dodaj podwójną ilość cukru pudru i dokładnie wymieszaj szpatułką. Jeśli chcesz uzyskać kolorowy lukier możesz dodać barwniki spożywcze rozcieńczone z wodą.
Wykończenie:
  1. Po upieczeniu dwa ciastka połącz za pomocą kremu i udekoruj górę pisanki lukrem królewskim wedle uznania.