use left or right arrow keys to navigate the tab,
Page First page Last page More pages Next page Previous page
Press Enter or Space to expand or collapse and use down arrow to navigate to the tab content
Click to read more about this recipe
Includes
Your webbrowser is outdated and no longer supported by Microsoft Windows. Please update to a newer browser by downloading one of these free alternatives.
recipe image Ciasto marcepanowe

Ciasto marcepanowe

Ciasto marcepanowe

Czytaj więcej

Uruchom swoją wyobraźnię i udekoruj to ciasto pełne marcepanu własnoręcznie wykonanymi ozdobami. Spraw, by było równie piękne jak ty.
Co więcej, dzięki wesołym, marcepanowym dyniom możesz cieszyć się tymi pysznościami nawet jesienią – zatem to nawet nie musi być Wielkanoc.

Uruchom swoją wyobraźnię i udekoruj to ciasto pełne marcepanu własnoręcznie wykonanymi ozdobami. Spraw, by było równie piękne jak ty.
Co więcej, dzięki wesołym, marcepanowym dyniom możesz cieszyć się tymi pysznościami nawet jesienią – zatem to nawet nie musi być Wielkanoc.

  • Gotowe w
    1 godziny
  • Porcje
     
    12 porcje

Składniki
 

Na krem:
  • 250 g Kasia Maślany smak
  • 500 ml mleka
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego
  • 200 g marcepanu
Na biszkopt:
  • 6 jajek
  • 1½ szklanki (250 g) mąki
  • 1½ szklanki (250 g) cukru
  • 1½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 50 g Kasia Maślany smak
Na poncz:
  • 2/3 szklanki wody
  • 3 łyżki cukru
  • sok z ½ cytryny
  • 2 łyżki Amaretto

Wskazówki żywieniowe (na porcję)
 

Informacje o wartościach odżywczych są obliczane przy użyciu bazy danych składników i należy je traktować szacunkowo

Przepis
 

  1. Nagrzej piekarnik do 170 ºC. Przygotuj okrągłą formę do pieczenia (27 cm). Posmaruj ją odrobiną margaryny i obsyp mąką.
  2. Rozpuść Kasię Maślany smak i odstaw do przestygnięcia. Ubij jajka z cukrem. Dodaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Na koniec dodaj roztopioną Kasię Maślany smak i delikatnie wymieszaj.
  3. Masę przełóż do formy i piecz przez około 40 minut.
  4. Po upieczeniu, ostudzony biszkopt przekrój na dwie części. Gorącą wodę wymieszaj z cukrem i sokiem z cytryny. Gdy ostygnie dodaj alkohol.
  5. Zagotuj połowę mleka z marcepanem. Resztę mleka wymieszaj z zawartością opakowania budyniu waniliowego. Do gotującego się mleka wlej rozrobiony proszek. Gotuj zgodnie z informacjami na opakowaniu budyniu, a następnie odstaw pod przykryciem do przestygnięcia.
  6. W innej misce ubij Kasię Maślany smak. Masę stopniowo dodawaj do budyniu, łyżka po łyżce, tak aby powstały krem miał gładką konsystencję.
  7. Na talerzu połóż pierwszą warstwę biszkoptu (spodem do góry) i nasącz ją połową przygotowanego ponczu. Następnie posmaruj marmoladą i połową kremu. Na koniec, połóż drugą warstwę biszkoptu, którą również musisz nasączyć ponczem. Wierzch i boki ciasta posmaruj resztą kremu i udekoruj własnoręcznie wykonaną dekoracją z marcepanu.
Dodatkowo: marmolada morelowa, 20 g marcepanu do wykonania dekoracji wielkanocnych (zwierzątka i jajka)