use left or right arrow keys to navigate the tab,
Page First page Last page More pages Next page Previous page
Press Enter or Space to expand or collapse and use down arrow to navigate to the tab content
Click to read more about this recipe
Includes
Your webbrowser is outdated and no longer supported by Microsoft Windows. Please update to a newer browser by downloading one of these free alternatives.
recipe image Róża z brioszki na słono z szynką, serem i jajkiem

Róża z brioszki na słono z szynką, serem i jajkiem

Róża z brioszki na słono z szynką, serem i jajkiem

Czytaj więcej

Kwiat, który zostanie doceniony nie tylko przez kobiety. Róża z brioszki to wspaniały poczęstunek dla gości bądź przyjemna „pobudka” o każdej porze dnia.

Kwiat, który zostanie doceniony nie tylko przez kobiety. Róża z brioszki to wspaniały poczęstunek dla gości bądź przyjemna „pobudka” o każdej porze dnia.

  • Czas przygotowania
    30 minut
  • Gotowe w
    1 godziny 5 minut
  • Porcje
     
    8 porcje

Składniki
 

  • 10 g cukru
  • 25 g świeżych drożdży
  • 300 ml letniego mleka
  • 500 g mąki
  • 1 łyżeczka soli
  • 80 g rozpuszczonej Kasia
  • 1 żółtko (M)
  • 1 roztrzepane jajko (S)
Farsz:
  • 3 jajka ugotowane na twardo
  • 100 g szynki
  • 50 g tartego sera
  • 1 pęczek szczypiorku
  • 2 łyżeczki musztardy
  • 1/2 łyżeczki soli (w zależności od tego czy szynka jest słona)
  • 1/2 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
  • 4 łyżki kwaśnej śmietany

Wskazówki żywieniowe (na porcję)
 

Informacje o wartościach odżywczych są obliczane przy użyciu bazy danych składników i należy je traktować szacunkowo

Przepis
 

  1. Drożdże wymieszaj z 50 ml letniego mleka i odrobiną cukru. Pozostaw do wyrośnięcia na kilka minut.
  2. W średniej misce wymieszaj przesianą mąkę z solą. Na środku zrób wgłębienie i wlej do niego 250 ml mleka, rozpuszczoną margarynę, żółtko i rozczyn.
  3. Ciasto ugniataj do momentu, kiedy będzie dokładnie wymieszane i zacznie odrywać się od ścianek miski.
  4. Na posypanym mąką blacie wyrabiaj ciasto przez kolejne 10-15 minut. Przykryj i odstaw do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoją objętość (około 45-50 minut).
  5. W międzyczasie przygotuj farsz. Pokrój szynkę i jajka na małe kawałki, szczypiorek posiekaj, a ser zetrzyj. Wszystkie składniki wymieszaj w misce.
  6. Rozwałkuj ciasto na grubość 1-2 mm i wytnij z niego kółka o średnicy 6 cm. Nałóż łyżeczkę farszu na środek, złóż na pół i dociśnij do siebie brzegi. Ponownie złóż na pół i dociśnij tylko dolną krawędź. W ten sposób powstaną „płatki róży”.
  7. Formę o średnicy 28 cm wysmaruj margaryną i ułóż w niej „płatki kwiatów” zaczynając od krawędzi w kierunku środka formy.
  8. Delikatnie ubij jajko, posmaruj nim ciasto i odstaw wszystko na kolejne 15-20 minut.
  9. Nagrzej piekarnik do temperatury 175°C.
  10. Ponownie posmaruj jajkiem brioszkę i piecz przez około 35 minut, aż ciasto nabierze złocistego koloru.