Your webbrowser is outdated and no longer supported by Microsoft Windows. Please update to a newer browser by downloading one of these free alternatives.
recipe image Róża z brioszki na słono z szynką, serem i jajkiem

Róża z brioszki na słono z szynką, serem i jajkiem

Róża z brioszki na słono z szynką, serem i jajkiem

Czytaj więcej

Kwiat, który zostanie doceniony nie tylko przez kobiety. Róża z brioszki to wspaniały poczęstunek dla gości bądź przyjemna „pobudka” o każdej porze dnia.

Kwiat, który zostanie doceniony nie tylko przez kobiety. Róża z brioszki to wspaniały poczęstunek dla gości bądź przyjemna „pobudka” o każdej porze dnia.

  • Czas przygotowania
    30 minut
  • Gotowe w
    1 godziny 5 minut
  • Porcje
     
    8

Składniki
 

  • 10 g cukru
  • 25 g świeżych drożdży
  • 300 ml letniego mleka
  • 500 g mąki
  • 1 łyżeczka soli
  • 80 g rozpuszczonej Kasia
  • 1 żółtko (M)
  • 1 roztrzepane jajko (S)
Farsz:
  • 3 jajka ugotowane na twardo
  • 100 g szynki
  • 50 g tartego sera
  • 1 pęczek szczypiorku
  • 2 łyżeczki musztardy
  • 1/2 łyżeczki soli (w zależności od tego czy szynka jest słona)
  • 1/2 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
  • 4 łyżki kwaśnej śmietany

Wskazówki żywieniowe (na porcję)
 

Informacje o wartościach odżywczych są obliczane przy użyciu bazy danych składników i należy je traktować szacunkowo

Przepis
 

  1. Drożdże wymieszaj z 50 ml letniego mleka i odrobiną cukru. Pozostaw do wyrośnięcia na kilka minut.
  2. W średniej misce wymieszaj przesianą mąkę z solą. Na środku zrób wgłębienie i wlej do niego 250 ml mleka, rozpuszczoną margarynę, żółtko i rozczyn.
  3. Ciasto ugniataj do momentu, kiedy będzie dokładnie wymieszane i zacznie odrywać się od ścianek miski.
  4. Na posypanym mąką blacie wyrabiaj ciasto przez kolejne 10-15 minut. Przykryj i odstaw do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoją objętość (około 45-50 minut).
  5. W międzyczasie przygotuj farsz. Pokrój szynkę i jajka na małe kawałki, szczypiorek posiekaj, a ser zetrzyj. Wszystkie składniki wymieszaj w misce.
  6. Rozwałkuj ciasto na grubość 1-2 mm i wytnij z niego kółka o średnicy 6 cm. Nałóż łyżeczkę farszu na środek, złóż na pół i dociśnij do siebie brzegi. Ponownie złóż na pół i dociśnij tylko dolną krawędź. W ten sposób powstaną „płatki róży”.
  7. Formę o średnicy 28 cm wysmaruj margaryną i ułóż w niej „płatki kwiatów” zaczynając od krawędzi w kierunku środka formy.
  8. Delikatnie ubij jajko, posmaruj nim ciasto i odstaw wszystko na kolejne 15-20 minut.
  9. Nagrzej piekarnik do temperatury 175°C.
  10. Ponownie posmaruj jajkiem brioszkę i piecz przez około 35 minut, aż ciasto nabierze złocistego koloru.