Your webbrowser is outdated and no longer supported by Microsoft Windows. Please update to a newer browser by downloading one of these free alternatives.
recipe image Mazurek orzechowy

Mazurek orzechowy

Mazurek orzechowy

Czytaj więcej

Wiesz czym jest mazurek? To wielkanocne ciasto pochodzące z Polski, które jest proste i jeśli zadbasz o dekorację to będzie naprawdę smaczne.

Wiesz czym jest mazurek? To wielkanocne ciasto pochodzące z Polski, które jest proste i jeśli zadbasz o dekorację to będzie naprawdę smaczne.

  • Czas przygotowania
    30 minut
  • Gotowe w
    50 minut
  • Porcje
     
    12 porcje

Składniki
 

Ciasto
  • 1/2 szklanki cukru (125 g)
  • 1 szklanka mąki (170 g)
  • 1.5 szklanki zmielonych orzechów (180 g)
  • 1 kostka Kasia
  • 1 jajko
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany
Masa
  • 3/5 kostki Kasia (150 g)
  • 3/4 szklanki cukru pudru (150 g)
  • 3/4 szklanki mleka w proszku (75 g)
  • 2 łyżki wody, migdały oraz wiśnie kandyzowane do dekoracji

Wskazówki żywieniowe (na porcję)
 

Informacje o wartościach odżywczych są obliczane przy użyciu bazy danych składników i należy je traktować szacunkowo

Przepis
 

Przygotowanie ciasta:
  1. Do miski wrzuć wszystkie składniki i wymieszaj je za pomocą miksera.
  2. Na posypaną mąką stolnicę wyłóż ciasto i szybko je wyrób. Zawiń w folię i pozostaw w lodówce na 30 minut.
  3. Schłodzone ciasto lekko rozwałkuj i przełóż do prostokątnej blachy o wymiarach 22-27 cm.
  4. Ciasto nakłuj widelcem i piecz przez około 20 minut w temperaturze 180°C.
Przygotowanie masy:
  1. Rozpuść Kasiaę w rondelku, dodaj cukier puder, wodę i mleko w proszku.
  2. Mieszaj do momentu połączenia się składników. Masa powinna być gęsta i gładka.
  3. Jeszcze ciepłą masę wyłóż na upieczone ciasto i równomiernie ją rozprowadź po całej powierzchni. Pozostaw na chwilę do zastygnięcia.
  4. Udekoruj Mazurka według własnej wyobraźni za pomocą orzechów oraz suszonych i kandyzowanych owoców.