Your webbrowser is outdated and no longer supported by Microsoft Windows. Please update to a newer browser by downloading one of these free alternatives.
recipe image Rogaliki ze szpinakiem i fetą

Rogaliki ze szpinakiem i fetą

Rogaliki ze szpinakiem i fetą

Czytaj więcej

Jeśli nie jesteś za słodkościami to z pewnością docenisz słone rogaliki. A także wizytę gości.

Jeśli nie jesteś za słodkościami to z pewnością docenisz słone rogaliki. A także wizytę gości.

  • Czas przygotowania
    20 minut
  • Gotowe w
    45 minut
  • Porcje
     
    4

Składniki
 

Ciasto:
  • 270 g mąki, dodatkowo odrobina na talerz
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 200 g Kasia
  • 200 g serka typu śmietankowego
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 jajko do posmarowania
Farsz:
  • 250 g szpinaku (świeży lub mrożony)
  • 40 g Kasia
  • 1/2 cebuli, drobno posiekanej
  • sól do smaku
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka mąki (15 g)
  • 50 ml śmietany (3 łyżki)
  • 75 g sera feta
Do posmarowania:
  • 1 roztrzepane jajko
  • tarty parmezan lub sól

Wskazówki żywieniowe (na porcję)
 

Informacje o wartościach odżywczych są obliczane przy użyciu bazy danych składników i należy je traktować szacunkowo

Przepis
 

Przygotowanie:
  1. Do miski przesiej mąkę i proszek do pieczenia, dodaj sól. Połącz ręcznie z margaryną, rób to jak najszybciej możesz. Dodaj zimny serek śmietankowy i ponownie szybko połącz składniki. Podziel ciasto na 2 równe części, zawiń w folię spożywczą i pozostaw w lodówce na co najmniej 2 godziny (najlepiej na całą noc).
  2. Nagrzej piekarnik do temperatury 180°C.
  3. Przygotuj farsz: rozpuść Kasiaę na patelni, zeszklij cebulę z solą, dodaj zmiażdżony czosnek i pieprz. Wszystko posyp odrobiną mąki i wymieszaj, dodaj śmietanę, ponownie wymieszaj. Wrzuć szpinak i gotuj przez kilka minut. Odstaw na bok i dodaj fetę. Odstaw do przestygnięcia.
  4. Na obsypanym mąką blacie rozwałkuj schłodzone ciasto na okrąg o średnicy 26-28 cm i grubości 3-4 mm. Rozłóż nadzienie na cieście i pokrój na 16 trójkątów (niczym tort). Zwijaj każdy od szerszego końca. Rozłóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pozostaw do odpoczęcia na około 30 minut. Posmaruj roztrzepanym jajkiem, posól i piecz w piekarniku do uzyskania złotego koloru (około 20-25 minut).