Press Enter or Space to expand or collapse and use down arrow to navigate to the tab content
close menuopen menu
Click to read more about this recipe
Includes
Your webbrowser is outdated and no longer supported by Microsoft Windows. Please update to a newer browser by downloading one of these free alternatives.
Informacje o wartościach odżywczych są obliczane przy użyciu bazy danych składników i należy je traktować szacunkowo
Przepis
Przygotowanie biszkoptu:
Kasiaę, cukier puder i miód gotuj w kąpieli wodnej, aż masa zgęstnieje. Odstaw do lekkiego przestygnięcia. Po kilku minutach dodaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą.
Dodaj śmietanę i wyrób ciasto. Przykryj i pozostaw do odpoczęcia na 30 minut.
Podziel ciasto na 5 równych części i każdą z nich rozwałkuj na okrąg o średnicy 23 cm i grubości 2mm. Każde kółko ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i nakłuj widelcem.
Piecz w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C przez około 8-10 minut, aż ciasto będzie złote.
Przygotowanie kremu:
Wymieszaj żółtka z 1/3 mleka i proszkiem budyniowym.
Resztę mleka zagotuj z cukrem i cukrem waniliowym, dodaj masę żółtkową i cały czas mieszając doprowadź krem do wrzenia, wtedy masa powinna też zgęstnieć.
Do masy dodaj połowę kostki Kasia i dokładnie wymieszaj. Pozostaw do całkowitego wystygnięcia. Pozostałą Kasiaę ubij, dodaj krem waniliowy i ponownie ubij wszystko na puszysty krem.
Upieczone krążki biszkoptu nasącz ponczem i posmaruj kremem waniliowym. Przykryj kolejną warstwą biszkoptu. Z każdą warstwą postępuj tak samo.
Jeśli zostało ci trochę kremu możesz posmarować nim boki tortu. Pozostaw w lodówce na co najmniej 4-5 godzin.
Posyp cukrem pudrem, udekoruj drażetkami lub innymi ozdobami.
Do dekoracji można użyć drażetek, innych kolorowych ozdób bądź pokruszonych resztek biszkoptu.