Your webbrowser is outdated and no longer supported by Microsoft Windows. Please update to a newer browser by downloading one of these free alternatives.
recipe image Tort miodowy z kremem

Tort miodowy z kremem

Tort miodowy z kremem

Czytaj więcej

Wiadomo już, że ten tort nie będzie tylko urodzinową atrakcją. Twoja rodzina będzie domagać się go znacznie częściej.

Wiadomo już, że ten tort nie będzie tylko urodzinową atrakcją. Twoja rodzina będzie domagać się go znacznie częściej.

  • Czas przygotowania
    40 minut
  • Gotowe w
    1 godziny 10 minut
  • Porcje
     
    12 porcje

Składniki
 

Biszkopt miodowy:
  • 500 g mąki
  • 60 g Kasia
  • 100 g kwaśnej śmietany
  • 100 g cukru pudru
  • 2 jajka
  • 100 g miodu
  • 10 g proszku do pieczenia
  • 10 g sody oczyszczonej
Krem:
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego (40g)
  • 3 żółtka
  • 100 g cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego (10g)
  • 600 ml mleka
  • 250 g Kasia
  • 150 g cukru pudru
Poncz:
  • 20 ml mleka
  • 1.5 łyżki rumu

Wskazówki żywieniowe (na porcję)
 

Informacje o wartościach odżywczych są obliczane przy użyciu bazy danych składników i należy je traktować szacunkowo

Przepis
 

Przygotowanie biszkoptu:
  1. Kasiaę, cukier puder i miód gotuj w kąpieli wodnej, aż masa zgęstnieje. Odstaw do lekkiego przestygnięcia. Po kilku minutach dodaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą.
  2. Dodaj śmietanę i wyrób ciasto. Przykryj i pozostaw do odpoczęcia na 30 minut.
  3. Podziel ciasto na 5 równych części i każdą z nich rozwałkuj na okrąg o średnicy 23 cm i grubości 2mm. Każde kółko ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i nakłuj widelcem.
  4. Piecz w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C przez około 8-10 minut, aż ciasto będzie złote.
Przygotowanie kremu:
  1. Wymieszaj żółtka z 1/3 mleka i proszkiem budyniowym.
  2. Resztę mleka zagotuj z cukrem i cukrem waniliowym, dodaj masę żółtkową i cały czas mieszając doprowadź krem do wrzenia, wtedy masa powinna też zgęstnieć.
  3. Do masy dodaj połowę kostki Kasia i dokładnie wymieszaj. Pozostaw do całkowitego wystygnięcia. Pozostałą Kasiaę ubij, dodaj krem waniliowy i ponownie ubij wszystko na puszysty krem.
  4. Upieczone krążki biszkoptu nasącz ponczem i posmaruj kremem waniliowym. Przykryj kolejną warstwą biszkoptu. Z każdą warstwą postępuj tak samo.
  5. Jeśli zostało ci trochę kremu możesz posmarować nim boki tortu. Pozostaw w lodówce na co najmniej 4-5 godzin.
  6. Posyp cukrem pudrem, udekoruj drażetkami lub innymi ozdobami.
Do dekoracji można użyć drażetek, innych kolorowych ozdób bądź pokruszonych resztek biszkoptu.